Diavoletti Toscani

fr | nl

Reiniging · Herstelling

l'Entretien

Behandel het met zorg.
Geef hem wat hoogte.

Photo_Entretien.png

Bij sommige van mijn klanten (zie foto’s hieronder) wordt het aardewerk van d’Impruneta zonder enig probleem van generatie op generatie doorgegeven. Gewoonlijk worden ze dan ook met zorg behandeld. Het respecteren van een aantal simpele regels zorgt ervoor dat uw aardewerk prachtig blijft.

1 · De Inhoud

  • A — Op de bodem (onder het gat), plaatst u een stuk stof dat dient als filter (dit vindt u bij uw plantenkweker).
  • B — Over het filter-stof stort u een dikke laag Billes d’Argile, of een laag scherven van aardewerk (bv. Stukken van uw oude of gebroken potten).
  • C — Voeg een tweede laag stof toe als filter.
  • D — Stort uw potgrond in de vaas en plaats uw plant erin.

2 · Een hoger geplaatste pot = Goede afvloeiing

Opdat overtollig water gemakkelijk weg kan stromen, dient u uw pot niet direct op de grond, maar iets hoger te plaatsen. Plaats steunstukken, in de vorm van houten latjes of van ‘terracotta-pootjes’, zoals u ziet op de foto’s onder uw pot (tevens mooier bij grote stukken). Op deze manier komt de bodemniet onder druk te staan van water dat niet kan wegvloeien, wat in de winter fataal kan blijken.

Een slechte afvloeiing kan catastrofaal zijn voor een pot.
Dat gezegd zijnde, de potten op deze foto’s zijn tevens van slechte kwaliteit

Mauvais_drainage.png


Schoonmaken

De potten van terracotta d’Impruneta hoeven in principe niet regelmatig gereinigd te worden. Ze worden zelden (of slechts een heel klein beetje) groen-achtig.

Een oude pot van d’Impruneta geeft karakter aan uw tuin en terras.

Mocht u toch liever een ‘schone’ pot zijn,… schaf dan allereerst een borstel met harde synthetische harden aan, en een dweil, dat is ruim voldoende om uw aardewerk te onderhouden. Indien u het wenst, kunt u na een aantal jaar dezelfde borstel gebruiken met een beetje wittewijn-azijn,.. En indien u echt elk spoor van de tijd wilt uitwissen, kunt u een beetje chloor-azijn opgelost in water gebruiken, dat sporen van salpeter en andere kalkresten verwijdert.

Pas op : wanneer u dit doet dient u absoluut een masker en handschoenen dragen. Wanneer de dampen van chloor in contact komen met de huid, of ingeademd worden, kunnen ze uw gezondheid schaden.

Sommige pottenbakkers en klanten maken gebruik van een “kärcher”, een effectief alternatief, hoewel ik u niet aanraad dit product al te vaak te gebruiken. Ondanks het feit dat de potten van d’Impruneta extreem weerbarstig zijn, kan deze behandeling ze ietwat fragieler maken.

 

Conclusie

De potten van d’Impruneta worden zo mooi oud, dat u ze eigenlijk het best hun eigen gang kan laten gaan.