Diavoletti Toscani

fr | nl

Onze Filosofie

Imprunetta DiavolettiToscani

Informeren, meer dan een Filosofie, een Plicht !

Wanneer men het heeft over aardewerken en terracotta,… hoort men al snel dezelfde opmerking: " Dat koop ik nooit meer, het barst, het breekt wanneer het ook maar een beetje vriest ! " Ons doel en onze filosofie is u te informeren, u de juiste middelen aan te bieden en u een weg helpen vinden in de commerciële jungle van het aardewerk, en tenslotte om u een selectie producten voor de stellen waarvan de afkomst, de kwaliteit en de weerstand tegen vorst geen gelijke kent.

EEN AARDEWERKEN POT
VINDEN DAT TEGEN DE VORST KAN ?
AANDACHT NIET TE VERGISSEN.

Een aardewerken pot of stuk vinden dat tegen de vorst kan ? Let op dat u zich niet laat misleiden. Met het oog op onze strenge winters, moet een aardewerken pot absoluut weerstand bieden tegen vorst.

Imprunetta DiavolettiToscani
Bekeken in een gerenommeerd tuincentrum ! Florentin pot Made in CHINA, Garantie -40 ° C !! Geloofwaardig ? Denk terug aan uw fysica-lessen, vorst begint al bij -1°. 

In de supermarkt of tuinwinkel, zijn ze het zogenaamd allemaal. Maar let op! Zelfs wanneer er op een etiket staat Weerstand tegen Vorst".

Een pot die weerstand zou moeten bieden "Tegen Vorst", kan alsnog breken onder -1. ! 

Aan u om de nodige conclusies te trekken.

UW VRAGEN

Waarom bieden de aardewerken van Terracotta d’Impruneta tegen vorst ?

 • Ze zijn gemaakt van uitzonderlijk aardewerk uit de grond in de regio van Florence. In deze aarde bevindt zich een blauw kalkmineraal genaamd ‘Galestro’.

 • Dankzij dit materiaal kan de aarde een veel hogere bak-temperatuur aan dan andere aardewerken. Dat gaat tot een temperatuur tussen 960 en 1025 graden. Ter vergelijking, gewoon aardewerk wordt zelden boven de 800 graden gebakken.

 • Al meer dan 500 jaar is de aarde van d’Impruneta gekend voor haar kwaliteit en weerstand tegen vorst. De volledige kathedraal van Florence is al sinds de 16e eeuw is bedekt in dakpannen uit dit materiaal.

Waarom vinden we het niet (of zeer zelden) in België ?

 •  De belangrijkste reden is dat deze terracotta tevens duurder is dan andere
  (voor de redenen van deze hogere kostprijs, zie hieronder).

  Ongeveer 25 jaar geleden vond u het in alle tuinwinkels. Sindsdien heeft Europa lang niet meer zulke koude winters gehad gedurende een tiental jaren. Bijgevolg zag men kopieën van de Florentijnse potten uit China, Spanje, uit Zuid-Frankrijk en andere regionen van Italie waar men voor een lagere prijs produceert, en daarom uiteraard gemakkelijker te verkopen. Ongeveer 7 jaar geleden keerden de koude winters echter terug in Europa, waarop al deze potten begonnen te barsten en breken.

Waarom is het aardenwerk van Terracotta d’Impruneta duurder dan ander aardewerk ?

 • De belangrijkste reden is dat het fabricatieproces, in vergelijking met ander aardewerk, twee extra stadia doorloopt, die tevens grotendeels handmatig verlopen en vakwerk en expertise vereisen. Aangezien het om hard en rotsachtig aardenwerk gaat, moet het fijngestampt worden alvorens het verwerkt kan worden. Wanneer de gipsen mal eenmaal nauwkeurig en handmatig gevuld is, duurt het drie weken voordat het materiaal droog is en klaar gebakken kan worden.

 • Wanneer het werk uit de oven komt, na zo’n 48 tot 60 uur, doorstaat het aardewerk een bevochtigings-proces, waarbij de vorm definitief gefixeerd raakt.

 • Om tot een eindresultaat te komen, heeft men over het algemeen 4 tot 6 weken nodig. Het gaat om een nauwkeurig en handmatig proces met behulp van gipsen mallen, dat volledig volgens de traditionele regels van de kunst uitgevoerd wordt.

Zijn alle aardewerken uit Toscane of Italië behoed tegen de vorst ?

 • Absoluut niet.

  Imprunetta DiavolettiToscani
  Op deze pot, waarop ik het Italiaans merkteken (Made in China) heb verborgen, geeft het reliëf aan dat het een industriële persing is ... Toch is het goed geschreven "met de hand gemaakt ". Gevonden en groot oppervlak ...

  Men verkoopt hier regelmatig potten die uit Umbrië afkomstig zijn, waarvan de weerstand tegen vorst zelden onder 5 tot 10 graden gaat.

  De gebakken aarde uit Sienna is slechts behoed tegen temperaturen tot -15, en dan spreken we nog niet over de aardewerken uit het Zuiden, die echt niet gemaakt zijn voor ons klimaat.

  Let dus op wanneer u etiketten tegenkomt waarop staat "Behoed tegen de vorst", vergeet niet dat het al vanaf -1 vriest.